CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Jana Pendapatan Bersama Cikgu

Tuesday, December 29, 2009

Semester baru..semangat harus baru!!

Apa khabar semua? Kini sudah berlalunya semester Latihan Praktikal ku di SMK Narinang,Kota Belud.Berakhirnya semester PSMP ku yang bertajuk Penggunaan CD Interaktif dalam topik Haba Tingkatan Empat *Interaktif laa sangat,guna PowerPoint sahaja..hehe..Semua tue sudah ku lalui semasa berada di semester 7 di kampus ceria Universiti Malaysia Sabah ini.
Sekarang? Telah masuk alam semester 8 pula. Maksudnya?Hmmm..InsyaALLAH semester akhir tapi dalam hati dup dap dup dap..Neves tahap cipan bin tenuk. Kenapa? Isu course registration masih belum settle. Last semester pun aku masih ambil berpuluh-puluh jam kredit. Salah aku juga dulu semasa mula-mula masuk U. Nak enjoy but.....Tak boleh jugak nak salahkan aku 100% kan. Sebab PA kami dulu yang tak bagi aku ambil banyak-banyak.Hasilnya, aku pergi berprogram kat peringkat JAKMAS dan Kelab ku,PRS.
Semangat kah aku menempuhi semester baru nie? Semangat kah aku untuk menghadiri kuliah? Semangat kah aku untuk mengharungi liku-liku hidup sebagai mahasiswa kali ini? Setelah semangat ku direntap apabila Latihan Mengajar dahulu sebagai seorang guru yang berdedikasi dengan jayanya?Esseh..mood perasan pulak dah T_T
Walau apapun halangan,aku harus teguh..aku harus kuat..ini adalah semester yang akan menentukan masa depan ku. Malahan sejak pertama kalinya aku menjejakkan kaki ke menara gading lagi, nawaitu ku tidak pernah berubah.Untuk berjaya dan terus berjaya. Aku anak sulung,tanggungjawab ku banyak. Kepada ibu bapa,adik-adik,keluarga dan paling penting kepada Allah S.W.T.
Aku harus kuat
.
.
.
Aku mesti kuat
.
.
.
Aku wajib kuat
.
.
.
Aku rukun kuat
Semua harus ditempuhi dengan kesabaran, usaha dan doa yang diharungi secara istiqamah. Aku rindu aku yang dahulu. Yang mendahului benda yang terdahulu. Aku kemudiankan benda yang kemudian. Aku harus belakangkan hiburan dan benda-benda yang melaghokan.
Come on SARINA!!!
CHEER UP YOURSELF
Dirimu tonggak harapan mak dan bapa
Dirimu tonggak harapan bangsa
Dirimu tonggak harapan anak-anak generasi akan datang
You must do all your best!!!

Saturday, December 26, 2009

Wonder Girls - Nobody (English Version) Lyrics


You Know I still Love You Baby
And it will never change (Saranghae)
I want nobody nobody But You,
I want nobody nobody But You
How can I be with another,
I don’t want any otherI want nobody nobody nobody nobody
Why are you trying to,
to make me leave yaI know what you’re thinking
Baby why aren’t you listening
How can I just
Just love someone else and
Forget you completely
When I know you still love me
Telling me you’re not good enough
My life with you is just too tough
You know it’s not right so
Just stop and come back boy
How can this be
When we were meant to be
I want nobody nobody But You,
I want nobody nobody But You
How can I be with another,
I don’t want any otherI want nobody nobody nobody nobody
I want nobody nobody But You,
I want nobody nobody But You
How can I be with another,
I don’t want any otherI want nobody nobody nobody nobody
Why can’t we just, just be like this
Cause it’s you that I need and nothing else until the end
Who else can ever make me feel the way I
I feel when I’m with you, no one will ever do
Telling me you’re not good enough
My life with you is just too tough
You know me enough so
You know what I need boy
Right next to you is where I need to be.
I want nobody nobody But You,
I want nobody nobody But You
How can I be with another,
I don’t want any other
I want nobody nobody nobody nobody
I want nobody nobody But You,
I want nobody nobody But You
How can I be with another,
I don’t want any other
I want nobody nobody nobody nobody
I don’t want no body, body
I don’t want no body, body
Honey you know it’s you that I want,
it’s you that I need
Why can’t you see~
I want nobody nobody But You,
I want nobody nobody But You
How can I be with another,
I don’t want any other
I want nobody nobody nobody nobody (2x)
Back to the days when we were so young and wild and free
Nothing else matters other than you and me
So tell me why can’t it be
Please let me live my life my way
Why do you push me away
I don’t want nobody nobody nobody nobody but you

Sunday, December 20, 2009

They are so KAWAII

Hari ini aku join kengkawan ex SMTT,Politeknik KK jugak bebudak INSTEP PETRONAS untuk menziarahi kubur arwah kawan di Table Estate then pergi ke rumah keluarga arwah melawat.
Mula-mula sekali berkumpul di Taman Tikus tempat lepak utama mereka.
Cop..cop!!! Hampa sebab tak dapat nak abadikan gambar kenangan kat sini.Why??? Malunya aku kalau nak ambil gambar mereka.Bukan sebab apa,tetiba menjadi 'malaikat pendiam' padahal menurut mereka aku aktif kat Facebook.What the fish tongkol (Fariz,2009).Huhuhu
Tapi tidak mengapalah,nak jugak story kat entri ni. Walau apapun.Hehe..Pagi tue around jam 9 lebih aku dah sampai kat bandar Tawau terus ke area Fajar tuk check balance duit kat CIMB. Terus si Abg Long (menurut nama di FB) call untuk pick me up kat sana. Dia datang sekali ngan Rajip. Sampai ja dengan bebudak di taman tue..naaa..kering sudah aku.Bukan sebab apa,tetiba urat malu ku menjadi-jadi.Hahahaha.
Itulah sebabnya mereka cakap yang aku aktif ja FB tapi jumpa,terus DIAM..Shut..shut..T_T . Wahai kengkawan sekalian,tahukah anda bahawa sekiranya anda sendiri yang hadir bergelar GIRL, tidakkah sedozen malu dan segan itu hadir secara sendirinya *walaupun ada sorang aweks kawan mereka tapi duduk kat kereta pakwe dia je.Takkan nak gi kacau kan?? Betul tak...betul tak...*try to backup herself.
Antara mereka yang aku maksudkan ialah *menurut nama di FB : Abg Long,Toi Kirmizie,Kikirox Mat,Muhammad Habibi Muding dan yang tak tahu nama FB dorang : Rajip, Anton, Mancak, Roy (yang nie Ex-Classmate aku PKA dulu) dan ada lagi yang tak join sampai pengakhiran di ABC la macam si Accin,Mirdad dan entah lagi siapa.Hehehe.
Apapun, thanks a lot to Yan a.k.a Toi Kirmizie sebab bagi aku souvenir lilin dan keychain from Sarawak.Nice and cute..nanti aku upload yaa.
Thanks to them also sebab membuatkan hari ku sirna daripada kebosanan di rumah ^_^
Really enjoy this gathering wooo. Tapi itulah, aku ni jenis cepat rindukan orang especially kawan-kawan. Takut pasni aku rindukan mereka secara tetiba.huhuhu.
Miss THEM already T_T
Dan sempat jugak jumpa Fizah tadi sebab dia nak jumpa Yan to claim her souvenir also. Shhhhh..nak gtau..Yan kata Fizah still cute..pheewiiit.
(kalau Yan and Fizah baca entri ni, I saja nak fofularkan nama korang dua..hehehe)

Saturday, December 19, 2009

Antara DUA HATI

Kekadang aku tak tahu samada aku memerlukannya dalam hidup atau tidak.Lebih-lebih lagi dengan keadaanku sekarang.KENAPA yaaa? Kenapa aku rasa sebegini? Betulkah jalan yang aku pilih ni?

Hidup hanya sekali..So..kita enjoy!! Pernah dengar tagline ni? Ha'ah...PUTERI..Betul jugak kan. Enjoy dulu selagi masih ada peluang dan kesempatan. Tapi bukan enjoy yang melampaui batas. Hati tetap pada YANG SATU. Jiwa tetap diserahnya kepadaNYA.

Tetapi..pernah merasakan seperti apa yang aku rasakan?Bila rasa ini rasa mu..*tajuk lagu Samson...start offside sudah..T_T

Biasanya perasaan ini hadir dengan tiba-tiba. Kadang tanpa kita sedari yang kita memerlukannya..kadang kita tidak sedar bahawa kita langsung tidak perlukannya. Kenapa mesti begitu?? Keliru...celaru...bingung...bengang..kah bengong?? *Garu kepala.

Aku tahu,setiap insan punya hati dan perasaan. Punya rasa untuk disayangi..punya rasa untuk dicintai..punya rasa untuk dikasihi. Tapi sejauh mana kesanggupan kita untuk memberi dan diberi? Sejauh mana keperluan kita untuk menerima dan diterima dan sejauh mana kehendak kita untuk menghargai dan dihargai. Fikir-fikirkan...*Light bulb...^_^

Aku keliru
..
Aku celaru
..
Aku terharu
..
Aku malu
...
Huhuhuhu

Siapakah dia??
Bakal mencintai dan dicintai
Bakal menyayangi dan disayangi
Bakal mengasihi dan dikasihi
Bakal menjadi suri di hatinya
Bakal menjadi duri di hati ku
Oooopssss...:p

Sungguhpun siapa-siapa
Namun...
Terimalah seadanya
Kerana
Hanya
TUHAN Maha Mengetahui
Segala-galanya
yang terjadi di langit dan di bumi

Tuesday, December 15, 2009

Aku Mencintai Suamiku (Siri 2)

Sambungan Siri 1

Tapi ketika di luar adik ipar ku berkata " lebih baik kau pulang saja " Ada kami yg menjaga abang disini. Kau istirahat saja. "
Aku pun tak diperbolehkan berpamitan dengan suamiku dengan alasan abang harus banyak beristirahat, karena sikologisnya masih labil,, Aku berdebat dengannya mengapa aku tidak boleh pamitan pada suamiku, tapi tiba - tiba ibu mertuaku datang menghampiriku dan ia mengatakan hal yg sama, ia akan memberi alsan pada suamiku mengapa aku pulang tak pamitan pada nya, toj suamiku selalu menurut apa kata ibunya, baik ibunya salah suamiku tetap saja membenarkannya, akhirnya aku pun pergi meninggalkan rumah sakit itu dengan linangan air mata. Sejak saat itu aku tidak pernah diijinkan menjenguk suamiku sampai ia kembali dari rumah sakit. Dan aku hanya bisa menangis dlm kesendirianku. Menangis mengapa mereka sangat membenciku.
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
********* *******
Hari itu, aku menangis tanpa sebab, yang ada di benakku aku takut kehilangannya, aku takut cintanya dibagi denagn yang lain. Pagi itu, pada
saat aku membersihakn pekarang rumah kami, suamiku memanggil ku ke taman belakang, ia baru aja selesai sarapan, ia mengajakku duduk di ayunan favorit kami, sambil melihat ikan - ikan yang bertaburan di kolam air mancur itu.
Aku bertanya " Ada apa kamu memanggil ku ?"
Ia berkata " Besok aku akan menjenguk keluargaku di Sabang "
Aku menjawab " Ia sayang aku tahu, aku sudah mengemasi barang - barang kamu di travel bag dan kamu sudah pegang tiket bukan ?"
"Ya tapi aku tak akan lama disana, cuma 3 minggu aku disana, aku juga sdh lama tidak bertemu dengan keluarga besarku sejak kita menikah dan aku kan pulang dengan mama ku " Jawab nya tegas
"Mengapa baru bicara, aku pikir hanya seminggu saja kamu disana ?" tanya ku balik kepada nya penuh dengan rasa penasaran dan sedikit rasa kecewa karena ia baru memberitahu rencana kepulanggannya itu, padahal aku bersusah payah mencarikan tiket pesawat untuknya.
" Mama minta aku yang menemani nya saat pulang nanti " jawab nya tegas
" Sekarang aku ingin seharian dengan kamu, karena nanti kita 3 minggu tidak bertemu, ya kan ?" lanjut nya lagi sambil memeluk ku dan mencium keningku.. Hatiku sedih, dengan keputusannya, tapi tak boleh aku tunjukkan pada nya.
Bahagianya aku, dimanja dengan suami yang penuh dengan rasa sayang & cintanya.
Walau terkadang ia bersikap kurang adil terhadapku.
Aku hanya bisa tersenyum saja, padahal aku ingin bersama suamiku, tapi karena keluarga nya tidak menyukaiku hanya karena mereka cemburu pada ku karena suamiku sangat sayang pada ku, aku memutuskan agar ia saja yg pergi, dan kami juga harus berhemat dalam pengeluaran anggaran rumah tangga kami.
Karena ini acara sakral bagi keluarganya. Jadi seluruh keluarga nya harus komplit, aku pun tak diperdulikan oleh keluarganya harus datang atau tidak, tidak hadir justru membuat mereka sangat senang, aku pun tak mau membuat riuh keluarga ini.
Malam sebelum kepergiannya, aku menangis sambil membereskan keperluannya yang akan dibawa ke Sabang, ia menatapku dan menghapus airmata yang jatuh dipipiku lalu aku peluk erat dirinya, hati ini bergumam seakan terjadi sesuatu...tapi aku tidak tahu apa yang akan terjadi. Aku hanya bisa
menangis karena akan ditinggal pergi olehnya.

Aku tidak pernah di tinggal pergi selama ini, karena kami selalu bersama - sama ke mana pun ia pergi.
Apa mungkin aku sedih karena aku sendirian tidak punya teman, hanya pembantu saja teman ngobrolku.
Hati ini sedih akan di tinggal pergi oleh nya.
Sampai keesokan hari nya, aku menangis..menangisi kepergiannya.
Aku tak tahu mengapa sesedih ini, perasaanku tak enak, tapi aku tak boleh berburuk sangka. Aku harus percaya apada suamiku. Dia pasti akan selalu menelpon ku.

Teruskan membaca untuk siri seterusnya...^_^

Wednesday, December 9, 2009

Lirik lagu Anang-Separuh Jiwaku Pergi

separuh jiwaku pergi
memang indah semua
tapi berakhir luka
kau main hati
dengan sadarmu
kau tinggal aku
reff:benar ku mencintaimu
tapi tak begini
kau khianati hati ini
kau curangi aku[2x]
kau bilang tak pernah bahagia
selama dengan aku
itu ucap bibirmu
kau dustakan semua
yang kita bina
kau hancurkan semua
repeat reff [2x]
benar ku mencintaimu
Download lagu ini di sini


Wednesday, December 2, 2009

Jadilah dirimu sendiri yang TERBAIK

Jika kau tak dapat menjadi meranti di puncak bukit
Jadilah aur di lembah
Tapi jadilah aur yang teranggun di sisi bukit
Kalau bukan pokok,aur saja pun jadilah

Jika kau tak boleh menjadi rimbun
Jadilah rumput
Dan hiasilah jalan di mana-mana
Jika kau tak dapat menjadi haruan
Jadilah sepat
Tapi jadilah sepat yang terlincah di dalam paya

Bukan semua boleh menjadi nakhoda
Lainnya harus mengikut sahaja
Pasti ada sesuatu untuk semua
Kerana ada tugas yang berat
Dan ada tugas yang ringan
Antaranya dibuat yang mana lebih berdekatan

Jika kau tidak dapat menjadi bulan
Jadilah bintang
Jika kau tidak boleh menjadi jagung
Jadilah keledk
Tapi…
Jadilah keledek yang terbaik
Di ladang

Anda rasa siapa anda???
Anda adalah siapa yang anda fikirkan!!!

Tuesday, December 1, 2009

Raya Aidiladha di rumah Fizah..Syiok!!




Salam semua...ini ada satu kisah tentang rumah terbuka di rumah kawan bernama Fizah..Hehe..Actually I kenal lama dah kat dia tapi taklah serapat ini. Kiranya ini dah masuk kali kedua kami pi serbu rumahnya.Baik hati Fizah nie.Banyak bagi pendapat dengan aku terutamanya dala kes-kes melibatkan hati dan perasaan.Bukan sebab apa, dia telah menghadapi saat-saat dukanya apabila sorang Adam meninggalkan dia demi orang ketiga.Cessss...kurang asam punya Adam..Huh!! So, inilah gambar-gambar yang sempat kami abadikan ketika beraya haji di rumahnya.




(Hamsiah,Kassim dan I)

(Dari belakang : Adik Indriyani,Kassim dan I.

Depan : Fizah tuan rumah,Indriyani,Hamsiah,Hamisah,Lina)

BTW,thankas Fizah sebab ajak kami pergi rumah terbuka mu ya...Semoga dikau mmperoleh kebahagiaan dunia akhirat geng..:-)

Berani Gagal!!!

Kegagalan
Bukanlah bererti kita seorang yang gagal
Ia hanyalah bererti kita masih belum berjaya lagi

Kegagalan bukanlah bererti kita tidak mencapai apa-apa
Ia sebenarnya bererti kita sudah mempelajari sesuatu

Kegagalan bukanlah bererti kita seorang yang bodoh kerana mencuba
Ia bererti kita berani
Kita berdiri teguh
Bersemangat waja!!!
Berbanggalah dengan diri kita

Kegagalan bukanlah bermakna kita tidak akan Berjaya
Ia hanyalah bermakna kita memerlukan sedikit lagi masa

Kegagalan bukanlah bermakna kita kecundang
Ia hanyalah bermakna kita berpeluang bermula semula
Mencuba sesuatu yang baru

Kegagalan bukanlah bermakna Tuhan telah meninggalkan kita
Ia hanyalah bermakna Dia mempunyai rancangan yang lebih baik

Jadi!!!
Benarlah kegagalan itu tidak pernah muktamad

Wednesday, November 25, 2009

Adam Lambert-Time for Miracles (Movie 2012)

Hye korang...kali ni nak post lirik lagu Adam Lambert-Time for Miracles pulak lah..Lagu nie adalah original soundtrack daripada movie 2012.Meskipun I belum penah tengok kat pawagam sebab balik Tawau awal berbanding kawan-kawan, tapi my bro telah berjaya mendapatkan cerita ini daripada member di Politeknik.Thanks bro!! Waiting for you this coming December.Huhuhu..:0)


It's late at night and I cant sleep
Missing you just runs too deep
Oh I cant be thinking of your smile
Every kiss you cant forget

This aching heart aint broken yet
Oh God I wish I could make you see
Cause I know this flame isn't dying
So nothing can stop me from trying

Baby you know that
Maybe it's time for miracles
Cause I ain't giving up on love
You know that

Maybe its time for miracles
Cause I ain't giving up on love
No I ain't giving up on us
I just want to be with you

Cuz living is so hard to do
When all I know is trapped inside your eyes
The future I cannot forget
This aching heart ain't broken yet

Oh God I wish I could make you see
Cuz I know this flame isn't dying
So nothing can stop me from trying

Baby you know that
Maybe its time for miracles
Cuz I ain't giving up on love
You know that

Maybe its time for miracles
Cause I ain't giving up on love
No I ain't giving up on us
Baby can you feel it(feel it)
You know I can hear it(hear it)
So can you feel it feel it

You know its time.
Baby you know that
Maybe its time for miracles
Cuz I ain't giving up on love
You know that
Maybe its time for miracles
Cuz I aint giving up on love
You know I ain't giving up on us
You know I ain't giving up on
Oh I ain't giving up on us

Tak dapat nak letakkan link untuk lagu ni lagi sebab masih belum terdapat lagi di mana-mana website even kat 4shared.com atau mp3central.blogspot. Nanti dah dapat, I letakkan.

See ya...T_T


Monday, November 23, 2009

Resepi Tat Telur ala-ala Kg.Pasir Putih


Salam semua..

I dapat banyak komen lepas post gambar tat telur nie kat Facebook. So,nak share jugaklah resepi kat sini. Mungkin boleh menambahkan ilmu lagi kan. Tapi yang tak puas hatinya apabila ada yang mengatakan I saja nak download gambar then upload dalam FB.Ada lagi yang tambah..I gi beli kat kedai.Takda bendanya nak keluar g Bandar Tawau tue petang-petang buta.Huhu…mana-mana la kan. Asalkan I bahagia.kwang3x….Nie la nak kongsi resepi kat korang.

Pastri
- 500 gram Marjerin (kalau beli sepaket tue, just bahagi duakan sahaja,kan 1 paket tue ada 1 kg)
- 2 biji kuning telur
- Tepung (agak-agaklah ya..kalau dah OK adunan. Asalkan jangan keras sangat)

Filling
- 6 biji telur
- ¾ Susu pekat manis F & N (yang 505 gram tu)
- Segelas air
- 1 sudu makan tepung kastard
* Kastard tue, campur ja dalam gelas berisi air tadi

Cara-caranya

Untuk Pastri
*Perhatian : Tak perlu guna sebarang mesin...pakai tangan ja takpa..*Guna jari pun boleh..huhu..sempat lagi iklan syamfu..ngeh he he
1) Campur ja semua bahan-bahan pastri
2) Bila dah cukup sebati dan tak berapa keras, kira OK la tue

Untuk Filling
1) Pukul 6 biji telur pakai sudu sahaja pun boleh dalam mangkuk
2) Pastu masukkan susu sejat F & N
3) Sementra tu, bancuh dulu kastard dengan air tadi kemudian masukkan dalam mangkuk tadi

- Dalam pada itu, pastikan oven/ketuhar telah siap dipanaskan.
- Kemudian tekapkan (apa ya dalam bahasa Malaya,faham-faham la ya…Yang penting pakai tangan ja semua) pastri dalam acuan khas untuk kuih tat.
- Lepas tu, masukkan filling di tengah-tengah
- Bakar tapi hendaklah sentiasa diawasi kerana takut filling akan mengembang (kalau mengembang, tak lawa jadinya..hehehe..)
- Bagaimana pastikan tat dah masak?? Apabila anda gerak-gerakkan dulang pembakar, filling tidak bergerak-gerak atau pun tidak cair lagi.

Senang kan? Tak perlu mesin..guna jari pun boleh.Hehe…Kalau dah try tue, jangan lupa lah dropkan komen anda di sini ya..nak lihat bagaimana hasil air tangan anda pulak…Selamat Mencuba…


P/S : Kalau ada sebarang pertanyaan, sila layari laman FB saya ya…;)


Friday, November 20, 2009

Aku Mencintai Suamiku (Siri 1)


Cinta itu butuh kesabaran...
Sampai di manakah kita harus bersabar menanti cinta kita ???
************ ********* ********* ********* ********* ********* **
Hari itu,aku dengannya berkomitmen untuk menjaga cinta kita..
Aku menjadi perempuan yg paling bahagia..... .
Pernikahan kami sederhana tapi sangat meriah......
Ia menjadi pria yang sangat romantisan pada waktu itu.
Menikah dengan seorang pria yang shaleh, pintar, tampan & mapan pula
Ketika kami pacaran dia sudah sukses dalam kariernya.
Kami berbulan madu di Tanah Suci,itu janjinya ketika kami berpacaran
Setelah menikah aku mengajaknya untuk umroh ke Tanah Suci....
Aku sangat bahagia dengan nya,dia sangat memanjakan aku.... Sangat terlihat rasa cinta dan sayangnya
pada ku..
Banyak orang yang bilang,kami pasangan yang serasi. Sangat terlihat sekali bagaimana suamiku memanjakanku. Aku bahagia menikah dengannya.


***

5 Tahun sudah kami menikah, sangat tak terasa waktu berjalan, walaupun kami hanya berdua saja.
Karena sampai saat ini aku belum bisa memberikannya seorang malaikat kecil di tengah keharmonisan rumah tangga kami.
Karena dia anak lelaki satu - satunya dalam keluarganya,jadi aku harus berusaha untuk dapat meneruskan generasi nya...
Alhamdulillah suamiku mendukung ku.... Ia mengaggap Allah belum mempercayai kami untuk menjaga titipan NYA.
Tapi keluarga nya mulai resah.Dari awal kami menikah ibu & adiknya tidak menyukaiku,aku sering mendapat perlakuan yang tidak menyenangkan dari mereka,tapi aku menutupi daripada suami ku......
Di depan suami ku,mereka sangat baik pada ku,tapi dibelakang suami ku,aku dihina - hina oleh mereka...


Pernah suatu ketika, 1 tahun usia pernikahan kami, suamiku mengalami kecelakaan, mobilnya hancur. Alhamdulillah suami ku selamat dari maut yang hampir membuat ku menjadi seorang janda. Dia dirawat di rumah sakit,pada saat dia belum sadarkan diri,aku selalu menemaninya siang & malam, ku bacakan ayat - ayat suci Al-Qur'an,aku sibuk bolak - balik rumah sakit dan tempat aku melakukan aktivitas sosialku, aku sibuk mengurus suamiku yang sakit karena kecelakaan. Ketika aku kembali ke rumah sakit setelah dari rumah kami,aku melihat di dalam kamarnya ada ibu, adik - adiknya dan teman - teman suamiku, dan satu lagi aku melilhat seorang wanita yang sangat akrab dengan ibunya. Mereka tertawa menghibur suamiku.
Alhamdulillah suamiku ternyata sudah sadar, aku menangis ketika melihat suami ku sudah sadar,tapi aku tak boleh sedih di depannya.


Ku buka pintu yang tertutup rapat itu,sambil mengatakan "Assalammu'alaikum"
mereka menjawab salam ku. Aku berdiam sejenak di depan pintu dan mereka semua melihatku.Suamiku menatapku penuh manja,mungkin ia kangen padaku karena sudah 5 hari mata nya selalu tertutup. Tangannya melambai,mengisyaratkan aku untuk memegang tangannya dengan erat. Setelah aku menghampirinya, ku cium tangannya sambil berkata "Assalammu'alaikum", ia pun menjawab salam ku dengan suaranya yang lirih tapi penuh dengan cinta.Aku pun senyum melihat wajahnya.
Ibunya lalu berbicara sama aku ...


"Fis, kenalakan ini Desi teman Fikri"
Aku teringat cerita dari suamiku bahwa teman baiknya pernah mencintainya, perempuan itu bernama Desi, dan diya sangat akrab dengan keluarga suamiku. Dan akhirnya aku bertemu dengan orangnya juga. Aku pun langsung berjabat tangan dengannya, tak banyak aku biacara di dalam ruangan,aku tak mengerti apa yg mereka bicarakan. Aku sibuk membersihkan & mengobati luka - luka di kepala suamiku,baru sebentar aku membersihkan mukanya,tiba - tiba adik ipar ku yang bernama Dian mengajakku keluar,ia minta ditemani ke kantin. Dan suamiku pun mengijinkannya. Aku pun menemaninya.


Ingin tahu apa akan berlaku selanjutnya???

Hey Jude!!


Hey Jude, don't make it bad.

Take a sad song and make it better.

Remember to let her into your heart,

Then you can start to make it better.


Hey Jude, don't be afraid.

You were made to go out and get her.

The minute you let her under your skin,

Then you begin to make it better.


And anytime you feel the pain,

Hey Jude, refrain,

Don't carry the world upon your shoulders.

For well you know that it's a fool who plays it cool

By making his world a little colder.


Hey Jude, don't let me down.

You have found her, now go and get her.

Remember to let her into your heart,

Then you can start to make it better.


So let it out and let it in, hey Jude, begin,

You're waiting for someone to perform with.

And don't you know that it's just you, hey Jude, you'll do,

The movement you need is on your shoulder.

Tuesday, November 17, 2009

8 Petanda Dia Adalah Soulmate (Jodoh)


Dua manusia yang merasa saling berjodoh pasti memiliki ikatan emosional, spiritual dan fizikal antara keduanya. Hanya dengan menatap mata atau mendengar suaranya, kita akan merasakan getaran dan seolah ingin terus bersamanya. Benarkah seperti itu? So, apakah ada petanda lain agar seseorang dapat merasakan bahawa si dia jodoh (soulmate) kita atau bukan? JOM KITA LIHAT!!!!


Petanda 1

Rahsia sepasang kekasih agar dapat memiliki usia hubungan yang panjang adalah dengan adanya saling kerjasama. Kamu dan dia selalu dapat saling membantu, dalam urusan remeh atau besar. Paling penting adalah kamu berdua selalu dapat melalui segala aspek kehidupan secara bersama-sama. Dan semuanya terasa amat menyenangkan meskipun tanpa harus melibatkan orang lain. Apakah kamu sudah merasakan perkara tersebut? Jika ya, selamat... kerana ada harapan bahawa dia adalah calon pendamping hidup kamu!


Petanda 2

Salah satu kriteria yang menentukan sesuai atau tidaknya dia sebagai jodoh kamu atau bukan, adalah kemampuannya bersikap bersahaja di depan kamu. Cuba sekarang perhatikan, apakah gerak-gerinya, caranya berpakaian, gaya rambutnya, caranya berbicara serta tertawanya mengesankan apa adanya? Apakah setiap ucapannya selalu tampak spontan dan tidak dibuat-buat? Jika tidak, maaf kemungkinan besar dia bukan jodoh kamu!


Petanda 3

Adanya deria batiniah atau secara dalaman membuat hati kamu berdua dapat selalu saling tahu..Dan bila kamu atau si dia dapat saling membaca fikiran dan menduga reaksi serta perasaannya satu sama lainnya pada situasi tertentu. Selamat! Sebenarnya dialah destiny kebahagian kamu...


Petanda 4

Bersamanya dapat membuat perasaan kamu menjadi tenang, selesa dan tanpa perasaan tertekan. Berjam-jam bersamanya, setiap waktu dan setiap hari tanpa membuat kamu merasa bosan... Inilah petanda bahawa kamu berdua kelak akan saling terikat.


Petanda 5

Dia selalu ada untuk kamu dalam situasi apapun. Dan dia selalu dapat memahami situasi dalam hati kamu baik dalam suka dan duka. Percayalah pasangan yang berjodoh pasti tak takut mengalami pasang-surut, suka-duka saat bersama. Sekarang, ingat-ingat kembali. Apakah dia orang pertama yang datang memberi bantuan tatkala kamu dirundung musibah? Dia selalu faham saat emosi kamu terganggu? Dia tahu keadaan waktu anda sakit? Jika ya, tak salah lagi. Dialah orangnya...


Petanda 6

Dia tak terlalu peduli dengan masa lalu keluarga kamu, dia tak peduli dengan masa lalu kamu saat bersama kekasih terdahulu. Dia juga tak malu-malu menceritakan masa lalunya... Nah, kalau begitu ini bererti dia sudah boleh menerima kamu seadanya..


Petanda 7

Setiap orang pasti memiliki kekurangan, dan kamu tak malu-malu perlihatkannya pada si dia. Bahkan pada saat kamu tampil 'buruk' di depannya sekalipun, misalnya ketika kamu bangun tidur atau ketika kamu sakit dan tak mandi selama dua hari…*melampau la pula kan… Ataupun menceritakan sejujurnya kepada kamu tentang kelemahan dan kekurangannya... Nah! Kamu dan dia memangnya ditakdirkan untuk bersama!


Petanda 8

Bila merasa rahsia kamu lebih selamat bersamanya daripada sahabat-sahabat kamu yang lain. Atau kamu merasa sudah tak dapat lagi menyimpan rahsia apapun darinya, maka berbahagialah! Kerana ini bererti pasangan sejati telah kamu temukan!


Adakah kesemua petanda di atas telah kamu temukan padanya?Jadi,tunggu apa lagi,dialah SOULMATE kamu.Jangan malu dan jangan segan untuk menyatakan rasa hati kepadanya…Hehehe..Semoga Berjaya…^_^

Sunday, November 15, 2009

Tips Penjagaan Rambut

Hai semua pembaca *perasan jer macam ramai sangat orang nak baca blog dia :’( ..huhu…kali ini, I nak berkongsi tips-tips penjagaan rambut bagi wanita bertudung, tapi yang tak bertudung pun boleh amalkan jugak..Yang lelaki kalau berminat nak try pun tak kisah….sebab tips ini untuk menjaga mahkota yang kita ada kan..Tak gitu??

Mungkin ramai wanita kat luar sana, penting ke nak jaga rambut even kita bertudung..Hei..kan dah I state kan tue…rambut ni adalah mahkota kita..walaupun kita nie bukan daripada kalangan kerabat diraja…cesss,sempat lagi. Selain itu juga, inilah anugerah yang Allah bagi kat kita kan.Ye tak?Jadi kita sebagai hambaNYA harus mensyukuri nikmat yang diberikan..*ya ustazah…..sambil angguk-angguk kepala…nyeh3x…

So, apa tunggu lagi..mempersembahkan (excited giler sampai nak mempersembahkan segala,malu I)..

Tips 1:
Pilih syampu yang bersesuaian dengan rambut anda. Jika boleh, dapatkan nasihat daripada orang yang lebih pakar. Jika anda beli di Guardian atau Watson, tanyalah pada jurujual di situ..”Kak, syampu apa yang sesuai dengan rambut kucing saya?” Jurujual
“!@#$%^&”…:’(


Tips 2:
Jika anda memakai tudung kepala, pastikan rambut anda dikeringkan terlebih dulu tau. Kalau tidak nanti rambut anda akan bermasalah seperti berkelemumur, rambut berbau hamis,hapak, hancing dan yang sama waktu dengannya serta rasa tidak selesa seperti pening kepala.


Tips 3:
Semasa anda mengeringkan rambut dengan tuala, cara terbaik ialah melurutkan tuala secara lembut dan perlahan-lahan dari atas hingga ke hujung rambut.Jangan sampai hujung kaki pula, tu dah nak raya tu minta maaf segala. Lakukan berulang kali dan biarkan ia kering sendiri. Ingat ya, jangan gosok rambut anda dengan kasar! Sayangilah rambut anda sebagaimana anda menyayangi ibu bapa anda…hehehe T_T


Tips 4:
Untuk mengembalikan kesegaran rambut bagi yang bertudung, letakkan santan kelapa di atas rambut…*Yang ni I selalu buat tau..sebab tu rambut I panjang…*perasan tak henti-henti. Biarkan ia seketika dan ia lebih berkesan jika dibalut dengan tuala. Langkah seterusnya ialah bilas dengan air bersih dan kemudian basuh rambut dengan menggunakan syampu yang sesuai. Untuk kesan yang terbaik, amalkan cara ini seminggu sekali…Selain tu juga, bolehlah mencari aloe vera atau bahasa yang mudah difaham lidah buaya, bukan dari spesis buaya tembaga tau…Pastikan cecair yang keluar daripada aloe tu usap kat rambut..gerenti rambut akan cepat panjang.




Tips 5:
Sewaktu anda tidak mengenakan tudung, sikatlah rambut anda dan elakkan daripada tidak terurus persis PHSM. Secara tak langsung ia akan memastikan akar rambut dan kulit kepala mendapat pengudaraan yang secukupnya…Oleh itu apabila oksigen digandaduakan, dapatlah O2..tetiba nak kaitkan ngan Kimia pula..huhu.


Tips 6:
Gunakan air sejuk ketika membasuh rambut untuk kesegaran kulit kepala yang optimum…Kalau tak cukup sejuk, rendamlah rambut dengan kepala anda sekali kat air batu kat peti ais ya..*Don’t try this at home..at the toilet OK…^_^


Tips 7:
Untuk menghilangkan kelemumur, gosokkan kulit kepala anda dengan limau purut yang telah dihangatkan. Setelah kelemumur gugur, basuh rambut dan kulit kepala anda dengan syampu anti kelemumur dan lebih baik jika ia ada campuran limau purut sekali:D …contoh : Hair & Shoulder *kerap sangat dalam iklan pasal ketombe tu.


Tips 8:
Untuk rambut anda berminyak, pilih syampu yang boleh digunakan setiap hari. Faktor-faktor rambut berminyak seperti ketidakstabilan hormon mengakibatkan sebum dikeluarkan secara berlebihan, tekanan yang anda alami, keadaan cuaca panas atau pun anda banyak mengambil makanan yang berlemak..Lain kali, jangan sapukan minyak sapi kat rambut anda..Bahaya..


Tips 9:
Sikat rambut anda bila perlu sahaja. Tapi jangan biarkan ia sampai tak terurus sangat. Agak-agak lah yer. Ini kerana jika selalu sangat menyikat rambut, ia menyebabkan kulit kepala menjadi panas dan menghasilkan minyak yang berlebihan. Lepas itu, jangan sikat rambut terlalu kasar. Belailah rambut anda seperti mana anda menyayangi diri anda.. he..he..kerana dirimu begitu berharga


Tips 10:
Elakkan penggunaan alat pengering rambut supaya rambut tak mudah kusam…Gunalah seterika (macam nak iron baju pula)


Tips 11:
Jika anda perlu jugak menggunakan alat pengering rambut(hair dryer) kerana nak cepat dsb. Jeng...jeng... Jalan penyelesaiannya ialah;
Sebelum melakukan blow, letakkan foam, setting losyen atau volumizer pada rambut supaya ia mudah didandan. Tujuan foam dan setting losyen adalah sebagai lapisan penghadang antara rambut dan alat pengering rambut. Ia juga berperanan untuk mengelakkan rambut dari mudah rosak akibat terkena bahang panas alat pengering secara terus ke rambut di samping memudahkan rambut dibentuk.Jika tetap memilih penggunaan alat pengering rambut, gunakannya pada suhu yang tinggi. Jangan gunakannya pada suhu yang rendah kerana penggunaan pada suhu rendah akan mengambil masa yang lebih lama untuk mengeringkan rambut anda. Risikonya ialah rambut anda lebih mudah untuk rosak.Kesimpulannya: Jangan guna alat pengering rambut. Jika nak guna jugak, gunakan pelindung seperti foam, setting losyen atau volumizer serta gunakannya pada suhu tinggi. Ok.


Tips 12:
Untuk mendapatkan rambut yang halus, gunakan sikat yang bergerigi penuh dan rapat!! Jangan sesekali gunakan tulang ikan sekiranya anda tidak memiliki sikat yang bergigi rapat..Gunalah gigi anda sendiri..lagi afdhal..T_T


Tips 13:
Elakkan memakai anak tudung atau cekak rambut terlalui ketat. Sebaiknya pastikan ada pengaliran udara yang masuk agar tidak terperap dan mudah berbau.

Tips 14:
I baca daripada tips penjagaan rambut Hanis. Dia tulis, pastikan sarung bantal yang kita gunakan tu sekurang-kurangnya daripada kain satin dan ditaburkan bedak. Ini kerana dapat menghasilkan rambut yang lembut dan berbau wangi apabila bangun dari tidur.
Demikian saja tips yang dipersembahkan oleh I…harap anda semua boleh mengaplikasikannya bagi mendapatkan rambut yang hitam,bermaya lagi berkilau…hehehe…Selamat mencuba..

Wednesday, November 11, 2009

Tips menjadi blogger yang hebat!!

Seringkali aku terfikir, dengan berblog boleh buat duit jugak ke?Hmmm….menurut sesetengah pihak memang boleh.But how?? Anybody can tell me… Namun, ada apa dengan blog sebenarnya? Nak meluah perasaan, nak bagitau kat seisi dunia tentang siapa diri kita sebenarnya? Ka nak bagitau yang hari ni aku ternampak kucing Cik Kiah pandai sapu sampah kat laman rumah *alamak, terkeluar tajuk pula…huhu…T_T…Justeru itu, sebelum menjadi penulis blog yang kira tersohor jugak lah * sebab apa tersohor?? Sebab ramai la orang nak baca blog awak…aku pun ada sertakan kat sini beberapa tips yang telah pun diadaptasikan daripada blogger yang terkenal iaitu Saudari Hanis…*Hanis, saya ambil tips-tips ini untuk dikongsi bersama rakan-rakan saya ya..hehe…MGBU.skema lak guna “saya” nie.OK…OK, back to the topic. Di sini adalah tips-tips berguna untukku yang tak seberapa nak glamour serta pembaca blog ini. Tapi aku juga la aku edit beberapa ayat kat sini.

Tips-tips menjadi blogger tersohor yang mungkin kita tidak sedar selama ini…

1. Perihal alamat surat-menyurat.
Alamat blog haruslah sesuatu yang amat senang diingat dan difahami tetapi unik/catchy. Dan anda juga harus senang sebut in order to promote your blog. Kalau boleh guna word typical yang orang tak perlu tanya "Eh macam mana nak eja?". Tak kiralah kalau itu adalah nama panggilan masa kecil atau nama anda di chatroom@15 Astro, tetapi kalau ianya menyusahkan untuk dieja dan diingat, IA SANGAT TIDAK SESUAI UNTUK DIJADIKAN ALAMAT BLOG. Contoh:
www.zejendulhotstuffxz.blogspot.com

OKAY CUBA HAFAL SEKARANG. OKAY DAH FAIL. NEXT.

2. Tajuk blog hebat.
Tajuk blog haruslah sesuatu yang menarik perhatian orang, bagi menyinarkan blog anda ketika berada selari dengan blog-blog lain di dalam senarai blog seseorang. Seperti tajuk blog saya ialah 'Hanis Zalikha'. Adalah sangat annoying kepada orang-orang yang tidak mengenali saya untuk melihat link saya berada di mana-mana. SIAPA HANIS ZALIKHA NI DOH ASAL SEMUA ORANG NAK LINK DIA *click blog Hanis Zalikha untuk mengetahui lebih lanjut*. Ha macam itulah contohnya, ngerti? Cuba kalau saya letak The Diary Of My Life atau My Lifez Dairy (tenusu) atau My Little Footsteps atau Hanis's Own World/Mind, ada mahu click? JUJUR LAH WEH.


3. Tajuk entri mengancam
Ini seperti tidak perlu diberitahu lagi (common sense), tapi takpelah, beritahu juga. Tajuk entri sangat, malah paling penting, lagi-lagi kini, blog list disertakan sekali dengan option mempamerkan tajuk entri, maka di sinilah peluang anda untuk menonjolkan kehebatan entri anda, dimulai dengan tajuk yang hebat. Tahukah anda, hanya dengan tajuk entri "Nabil Raja Lawak Tidak Berbaju", trafik saya naik kepada 15%?


4. Isi entri setimpal.
ISI ENTRI BIAR SETIMPAL DENGAN TAJUK. JANGAN GEDIK BAGI TAJUK 14 TIPS MENJADI BLOGGER BERJAYA YANG ANDA MUNGKIN TERLEPAS PANDANG LEPAS TUH RUPANYA CERITA PASAL HARI INI NAK PERGI BELI BIG APPLE. Atau tajuk Model Juga Tidak Memerlukan Ijazah rupanya cerita pasal peluh petani. Isk T_T


5. Perkara yang harus dielakkan.
Elakkan mengeja perkataan dengan ejaan pasar seperti MACHAM DAN PUNYE DAN CAKAB DAN DAN, OKAY DAH. Elak juga mengeja dengan short form seperti saya dieja sebagai sy, aku dieja sebagai ak, engkau dieja sebagai kau, eh itu takpe. Kenapa harus elak? Kerana tiada siapa cari bahan di Search Engine dengan menggunakan short form. Ingat, isi-isi dalam blog anda mungkin akan timbul dicarian jika perkataan yang dicari terdapat dalam entri anda. Contohnya, aku nak search lirik lagu Cinta Terakhir, takkan lah nak taip "Lirik Cnta Trkhr".


6.Lirik lagu.
Peluang untuk blog anda timbul dalam carian cerah adalah bila anda meletak lirik lagu terbaru. Selain lirik lagu, alternatif lain adalah resepi kek cawan dan guitar chords lagu-lagu rock kapak.


7. Kosa kata yang luas.
Rasanya ini boleh fikir sendiri kenapa ianya penting. Ingat: Search Engine.


8. Perihal gambar.

Adalah sangat malang sekiranya gambar yang blur juga anda mahu letak. Ini adalah major turn off. Rasanya jika anda memiliki gambar-gambar yang dirasakan hanya anda tahu nilai estetika serta keunikannya, mengapa tidah share kepada pembaca blog anda kan?


9. Perihal gambar 2.
Lumrah manusia sukakan benda cantik. Jadi carilah background yang cantik-cantik untuk anda bergambar. Rasanya, adalah tidak perlu untuk memaparkan betapa tidak putihnya cadar katil anda yang putih. Cari lighting yang cantik dan have the effort to look good on camera, tak kira kau cantik goddess mana, mungkin tidak patut jika gambar muka baru bangun tidur, bertahi mata dipampangkan. Anda nampak malas dan apakah motif gambar tersebut sebenarnya, again? (Unless nak tunjuk gambar sebelum selepas mekap/pembedahan/slimming, ini dikecualikan, tapi kalau nak kata good morning world atau nak tunjuk teddy bear boyfriend baru bagi siap letak sebelah muka, harap hindari). Tapi ke tahap mengphotoshop kulit, hidung, bulu mata, adalah agak over dan tidak jujur ya.


10. Tema.
Tema blog adalah berbeza mengikut citarasa, tapi apa yang penting (BUKAN KERJASAMA…TUE UNTUK BUDAK-BUDAK YANG MINAT KAT LENNY,TUCK DAN MING-MING JER), jangan menyakitkan mata pembaca dengan font berwarna neon dengan background YANG NEON JUGA. Ini juga common sense, tetapi selalu terlepas pandang. Simple but nice, cliche but true.


11. Pendapatan(wang,duit,ringgit) dari blog.
Untuk menjana pendapatan dari blog, sila daftarkan diri dengan Nuffnang di www.nuffnang.com.my, dan jikalau trafik anda memberangsangkan, anda sudah boleh mula diberi advertorial iaitu membuat product reviews dan dijemput ke produk launch etc!


12. Carutan dan kutukan.
Semua orang ada pendapat masing-masing, tapi cara anda menyampaikan mesej kepada pembaca itulah yang penting. Sebagai pengiklan, mahukah anda mengiklankan produk anda di sebuah blog yang penuh dengan benda-benda negatif, kutukan, dan carutan? Jangan buang masa dengan bahan sebegini lagi wahai pembacaku, buka minda anda dan tingkatkan pendapatan dengan belog anda sekarang! Pengiklan juga jarang memberi perhatian kepada anonymous blogger, no matter how famous you your blog is, please take note.


13. Psikologi minda.
Sebelum terlupa, adalah sangat penting anda menganalisa minda pembaca/pengguna internet. Contohnya, yang mana anda lebih cenderung untuk klik, www.hansisaac.com atau www.hansisaac.blogspot.com ? Perkataan ".blogspot", sedar atau tidak, adalah satu perkataan yang sangat berpengaruh dalam dunia IT. Kenapa? Lagi sekali, lumrah manusia, suka sangat tahu perihal hidup orang lain. Kalau '.com' biasanya website rasmi yang mana hanya akan muncul profil lengkap atau online portfolio Hans Isaac, tetapi apabila wujud perkataan blogspot, sah-sah ditulis sendiri (first hand) pengalaman hidup/diari seharian etc. Bila anda nampak perkataan '.blogspot.com', sure anda mahu cekidaud. Betul? Eh macam tak sesuai je guna Hans Isaac sebagai contoh, sebab rasanya, ada blogspot ke takde, pasti klik juga :B Okay tak kisahlah, saja nak bincangkan pengaruh perkataan tersebut. Unless anda sudah ada steady traffic, bolehlah beralih kepada '.com'.

14. Variasi topik.
JANGAN MEMBORINGKAN ORANG RAMAI EVEN KAWAN-KAWAN SENDIRI DENGAN PERKARA YANG SAMA SAHAJA. INGAT VARIASI! VARIASI! VARIASI! Contoh topik/tajuk: Perkara menarik di website kegemaran saya, kemudian lusa pula: Jejaka idaman saya yang nescaya saya takkan dapat dalam kehidupan sebenar (kemudian senaraikan berserta gambar), dua hari selepas lusa: Surah-surah yang boleh diamalkan untuk mendapat anak sehensem Nabi Yusuf, insyallah. Tajuk-tajuk menarik sebegini bolehlah diselangi dengan catatan aktiviti seharian anda :)

Naa..betul kan aku cakap? Sebab daripada tips-tips inilah ramai yang bagi komen kat Hanis said Thank You. Dan disebabkan tips-tips ini jugaklah Hanis glamour seh kat blogspot.com… Cute, catchy,comel *asal semua C nie..hehehe. Sempoi pun dia juga. Aku sejak membaca blog dia terus jadi follower and add as fan kat mukabuku a.k.a Facebook dia. So, apa lagi pembaca sekalian, ambillah tip-tips berguna ini untuk menjadikan anda penulis blog yang tersohor sekarang.

Tuesday, November 10, 2009

Diriku di MukaBuku a.k.a Facebook

Dengan tanpa segan silunya,aku telah mengcreate soalan2 di mukabuku yang diberi nama How well do you know Sarina Binti Sangkala? Sepa dapat 100% aku belanja Big Apple sejibik … Cesss..punya sonang kuiz tue namun begitu..setakat ini belum ada yang mampu mendapat 100%..huhu..jimat2…nak mulakan cerita nie.

Al-kisahnya begini..aku terbacalah blog Hanis Zalikha tue…(ada jadi Friends dlm list). Jadi ada gak lah aku ikut cara dia buat kuiz kawan2nya.Lagi lucu dia tue tau..so aku pun baru dapat idea nak buat kuiz nie.Selama ini memang berniat pun tapi tiada idea nak buat gmana…so dgn berbekalkan idea Hanis aku pun create laaa apa yang aku rasa mau soal…huhu…*sori Hanis..cilok sikit idea hang..minta siou..minta ampun…

So dengan ini mari saksikan kuiz yang aku buat untuk mukabuku aku…kahkahkah

KUIZ

1) Nama sebenar ku seperti yang tertulis dalam I/C? *kena sembunyikan MyKad nie...huhu
a) Serina Bt Sangkala
b) Sarinah Binti Sangkala
c) Sarina Binti Sangkala
d) Sarina a/p Sangkala
e) Sarina Bte Sangkala

2) Aku nie rasa-rasanya anak ke berapa ya?? Huhu..ada aku kesah..cak..cak..cak
a) anak sulung daripada 8 orang
b) anak raja daripada 7 orang
c) anak emas 24K daripada 9 orang
d) anak bongsu berhingus daripada 9 orang
e) anak sulung daripada 9 orang

3) Apalah konok yang aku paling suka antara semua nie.....
a) Mister Potato + Nestle
b) Pringle's + Nestle
c) Abangku + Nestle
d) Mamee Monster + Nestle *macam nak promote Nestle ja nie
e) Bandung Es + Nasi Lemak *versi Kg.A

4) Apa yang paling aku suka buat? *Erm...apa ya...macam semua bha...

a) Menonton sambil limpang ala-ala latok
b) Surfing sambil gigit-gigit kuku macam PHSM
c) Tidur dengan gaya Maria Menado jadi Pontianak dulu-dulu
d) Makan sampai tak ingat esok mungkin tiada lagi
e) Mengelamun di tingkap bilik yang ibarat Penjara Pudu

5) Biasa kalau aku hang out *sendiri or dengan kawan-kawan aku suka beli apa?
a) Apa-apa jak di depan mataku yg cute2
b) Aksesori,Kosmetik *mcm AVON,YoYo dengan PoYo
c) Tak main-main la beli-beli nie..aku jual adalah...
d) Makanan of course sebab aku kan suka makan
e) Tengoklah if aku berkenan tapi aku muak sudah jalan-jalan nie

6) Aku nie orangnya macam mana??soalan bonus..jawapan dalam.............hehehe
a) Pendiam,penyabar,kaki gosip,beriman,tawakkal,jujur
b) Pendiam,pemarah,penyabar,shopaholic,suka makan
c) Pendiam,pencabar,suka tidur,gengster,anak solehah
d) Pendiam,penebar roti canai,perosak,perompak,maling
e) Pendiam,pisau cukur,suka makan,pelepak,penyepak

7) Orang yang macam mana aku paling tak suka?Pantang jumpa rasa nak tibai jer..kahkhkah
a) Begayak bha,minta puji,minta keji,keju kraft betul
b) Tripppp hensem kunun a.k.a SMART CARD
c) Perasan dengan semua benda sampai ndakda sudah perasaannya
d) Mengharap semata-mata..kecil tapak tangan nyiru dia tadah
e) Oraang yang takda masa depan..masa belakang jak dia ada

8) Kalau sakit perut yg teramat2, apa biasanya ku buat?kalau taktau tembak jak...
a) Nyanyi "perut owh perut,kenapa engkau sakit"
b) Flying kick kat sapa-sapa jak yang ku jumpa
c) Guling-guling di katil macam tenggiling kena seludup
d) Selawat 3 kali then telan panadol menstrual
e) Tidur macam udang lepas kena angkat oleh nelayan

9) Benda yang harus aku capai sebelum umur 35 tahun
a) ada anak berderetderet macam rumah teres
b) bukak perusahaan jual tisu tandas keluaran sendiri
c) bayar bil broadband ku pakai CIMB clicks
d) dapatkan 2 gulung skrol untuk ijazah dengan poster aku jadi YB
e) bertunang dengan orang Bangla

10) Terima kasih kerana sudi meluangkan masa anda, dengan ini...
a) sekalung ucapan tahniah dan didoakan setiap kali solat
b) menjdikan anda calon menantu mak long aku
c) beli hadiah kat kedai RM2 dan pos kat anda
d) rakam video nyanyi lagu Si Capik versi adik ku
e) angguk-angguk kat depan laptop menandakan anda telah berjaya.LULUS!!!

~~~TAMMAT~~~


Hahahahaha..suka tak kawan-kawan??Jangan salahkan aku tau kalau jawapannya menggugat hati,limpa,jantung dan perasaan anda...Itu semua tiada kaitan dengan yang hidup atau yang sedang bernafas ala-ala ikan diangkut ke darat oleh nelayan *cam skrip dalam kuiz pula kan... Siapa dapat jawab 100% betul memang akan dibelanja sebiji Big Apple..hehehe..nasib baik aku janji dengan korang sebiji ja kan..kalau tak, boleh pokai ooo...so,enjoy the quiz yaa....^_^

(Semoga Berjaya)

InTeLekTuaL

Aku lama dah tak update blog nie..malas bha...pasni InsyaALLAH akn aku update dgn topik2 yg ku rasakan nak kongsi kat sini ya....so buat yang membaca, jangan percaya sangat kat aku...kadang2 aku merapu je tue...mcm ikan kerapu...hahahaha

Wednesday, November 4, 2009

PaGi YanG GeLaP...

Salam ukhuwwah fillah...apa khabar..terasa rajin pulak nak berkongsi sesuatu....huhu...apa dia..ntah..tak tau la nie...mcm teda idea..tapi mau jugak berkongsi...hehehe...ape dah..tapi rasa suka sangat bila dapat bantu orang...bila dapat buat orang gembira, ketawa..dan terhibur..sebab bukan semua orang memahami dan difahami oleh kita kan....adakalanya apa yang kita anggap baik di mata kita, sebaliknya pula di mata orang kan.Jadi apa yang paling penting adalah kita hendaklah menerima pandangan dan kritikan orang lain dengan hati yang terbuka terutamanya apabila menyentuh mengenai diri kita.Betul kan??Honestly, kadang-kadang aku pun tak dapat terima jugak kritikan orang (tapi yang dah melebih2 la)....

Jadi, apa yang penting???? Lu pikirlah sendiri....

(Boleh kah nie??..Hehehe)

Tuesday, November 3, 2009

Ku NanTiKaN SaaT BaHaGiA ItU (Ep 1)

Apa yang ku rasakan sekarang?? Kosong, sunyi dan adakalanya I need someone to talk to. Suatu ketika dulu, I have someone to hear my problem, to give me some spirit but now...all of that are gone.Hubungan yang terbina selama 3 tahun terputus hanya kerana tidak mendapat restu my mum.But, thanks to God because I have my lovely parents. That's why I need someone right now.Desperate??Owh no...not the main reason. Now i'm going to 23 years old but.....huhu....So now just wait and wait until my prince charming come to me and bring me with his fantacy life....ceh...merapu jak aku nie...teda idea la nak tulis. Apa yang penting???? KERJASAMA.....hakhakhak....So....sapakah yang bakal bertahta di hati ku?Ceeeewaaaaaahhhhhhhh....

(Who's him)

MeMbAcA AmaLaN muLiA


Pernah tak tengok logo ni?Tak kisah laa kat TV ka, sebagai poster kah...Ermm..time g KeheL dulu ada ternampak logo nie pada tiang kat tengah2 bandar.Tiang untuk landasan LRT dekat2 Jalan Masjid India..Kenapa nak cerita pasal nie ekk?? Ermmm...nak kongsi la serba sedikit salah satu hobi aku nie iaitu MEMBACA..tapi biasanya suka membaca novel, cerita siri penyiasatan, buku-buku agama etc. Antara koleksi yang aku ada seperti novel-novel Alaf 21 (Jauh, Manisnya Cinta, Ungu Karmila,Cinta Sang Ratu dan banyak lagi lah), Siri Penyiasatan Salma dan Hadi, Conan dan himpunan buku agama contohnya Kisah Kehidupan 25 Nabi & Rasul, Wadah Wanita Islam, Kemusykilan Wanita, Kisah Kehidupan Nabi Muhammad S.A.W dan banyak lagi. Surat khabar jarang jugak baca cause selalu online kat Berita Harian Online... Tapi yang sangat aku kecewa apabila ramai orang pinjam novel-novel aku, tapi tak reti nak pulangkan.Huh, nyesal bagi pinjam.Dahlah yang best2 pulak tue, kalau 1,2 takpa gak..nie aku rasa macam dekat 5 ke 6 aku punya novel tiada dalam simpananku.So, aku dah bagi pesan kat my mum kalau aku pergi KK kah manakah, tak boleh bagi pinjam novel-novel aku tue.Aku tak mau lagi kehilangan koleksiku yang tersayang, bukan senang nak dapat balik novel-novel terutamanya di pasaran.Jadi, inilah antara koleksi bahan bacaan aku kat rumah...^_^
(Koleksi buku-buku cerita dan novel-novel ku)
(Koleksi Siri Penyiasatan Salma dan Conan)
(Buku Islami)

Monday, November 2, 2009

KeRenAh & TeLatAh MeReKa

Nie adalah anggota pompuan ku di rumah...tengoklah gaya mereka yang berlainan apabila berhadapan ngan kamera....hahahahaha
(Kak Ngah)

(Kak Chik)

(Dek Su)

aSaL uSuL KeJadIaN mAnuSiA...

a) Proses Kejadian Manusia (Adam)

Di dalam Al Qur'an dijelaskan bahawa Adam diciptakan oleh Allah dari tanah yang kering kemudian dibentuk oleh Allah dengan bentuk yang sebaik-baiknya. Setelah sempurna maka oleh Allah ditiupkan roh kepadanya maka ianya hidup. Hal ini ditegaskan oleh Allah di dalam firman-Nya :"Yang membuat sesuatu yang Dia ciptakan sebaik-baiknya dan Yang memulai penciptaan manusia dari tanah". (QS. As Sajdah (32) : 7)"Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia (Adam) dari tanah liat kering (yang berasal) dari lumpur hitam yang diberi bentuk". (QS. Al Hijr (15) : 26)Di samping itu, Allah juga menjelaskan secara terperinci tentang penciptaan manusia pertama itu dalam Surah Al Hijr ayat 28 dan 29 . Di dalam sebuah Hadits Rasulullah saw bersabda :"Sesunguhnya manusia itu berasal dari Adam dan Adam itu (diciptakan) dari tanah". (HR. Bukhari)

b) Proses Kejadian Manusia Kedua (Siti Hawa)

Pada dasarnya, segala sesuatu yang diciptakan oleh Allah di dunia ini selalu dalam keadaan berpasang-pasangan. Demikian halnya dengan manusia, Allah berkehendak menciptakan lawan jenisnya untuk dijadikan kawan hidup (isteri). Hal ini dijelaskan oleh Allah dalam salah satu firman-Nya :"Maha Suci Tuhan yang telah menciptakan pasangan-pasangan semuanya, baik dari apa yang ditumbuhkan oleh bumi dan dari diri mereka maupun dari apa yang tidak mereka ketahui" (QS. Yaasiin (36) : 36)Adapun proses kejadian manusia kedua ini oleh Allah dijelaskan di dalam Surah An Nisaa' ayat 1 iaitu :"Hai sekalian manusia, bertaqwalah kepada Tuhanmu yang telah menciptakan kamu dari seorang diri, dan dari padanya Allah menciptakan isterinya, dan daripada keduanya Allah memperkembangbiakkan laki-laki dan perempuan yang sangat banyak..." (QS. An Nisaa' (4) : 1)Di dalam salah satu Hadits yang diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim dijelaskan :"Maka sesungguhnya perempuan itu diciptakan dari tulang rusuk Adam" (HR. Bukhari-Muslim)Apabila kita amati proses kejadian manusia kedua ini, maka secara tak langsung hubungan manusia lelaki dan perempuan melalui perkahwinan adalah usaha untuk menyatukan kembali tulang rusuk yang telah dipisahkan dari tempat semula dalam bentuk yang lain. Dengan perkahwinan itu maka akan lahirlah keturunan yang akan meneruskan generasinya.