CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Jana Pendapatan Bersama Cikgu

Tuesday, December 14, 2010

Aktifkan diri ku

Nak kembali aktif... huhuhu....rasa bersalah pulak. Time study dulu rajin ja nak post entri. Tapi lepas tu sangat-sangat sibuk. Ok..let see..nak update gambar konvo..nak cerita pasal posting and everything about life. Tungguuuuuuuu............(^_~)


Tuesday, June 1, 2010

Aku mencintai suamiku (Siri Akhir)

Sambungan SIRI 4

Keesokan harinya..... ......

Ketika aku ingin bangun untuk mengambil wudhu, kepalaku pusing, rahimku sakit sekali..aku pendarahan... suamiku kaget...

Suamiku kaget bukan main, ia langsung menggendongku.

Aku pun dilarikan ke rumah sakit.....

Jauh sekali aku mendengar suara zikir suamiku....

Aku merasakan tanganku basah...

Ketika kubuka mata ini, kulihat wajah suamiku penuh dengan rasa kekhawatiran.

Ia menggenggam tanganku dengan erat.. Dan mengatakan " Bunda,,Ayah minta maaf ,,,,!!"

Berapa kali ia mengucapkan hal itu. Dalam hati ku, apa ia tahu apa yang terjadi padaku.

Aku berkata dengan suara yang lirih " Yah....Bunda ingin pulang,,bunda ingin bertemu kedua orang tua bunda, anterin bunda kesana ya Yah...."

"Ayah jangan berubah lagi ya !!! Janji ya Yah... !!! Bunda sayang banget sama Ayah "

Tiba - tiba saja kakiku sakit sangat sakit, sakit nya semakin keatas, kakiku sudah tak bisa bergerak lagi, aku tak kuat lagi memegang tangan

suamiku, kulihat wajahnya yang tampan, linangan air matanya.

Sebelum mata ini tertutup ku lafazkan kalimat syahadat dan ditutup dengan kalimat tahlil.

Aku bahagia melihat suamiku punya pengganti diriku

Aku bahagia selalu melayaninya dalam suka dan duka,,

Menemaninya dalam ketika ia mengalami kesulitan dari kami pacran samapai kami menikah.

Aku bahagia bersuamikan dia. Dia adalah nafas ku..

Untuk Ibu mertuaku : "Maafkan aku telah hadir didalam kehidupan anakmu sampai aku hidup didalam hati anakmu, ketahuilah Ma, dari dulu aku selalu berdo'a agar Mama merestui hubungan kami. Mengapa engkau fitnah diriku didepan suamiku, apa engkau punya bukti nya Ma. Mengapa engkau sangat cemburu padaku Ma ? Fikri tetap milikmu Ma, aku tak pernah menyuruhnya untuk durhaka kepadamu, dari dulu aku selalu mengerti apa yang kamu inginkan dari anakmu, tapi mengapa kau benci diriku. Dengan Desi kau sangat baik tetapi dengan ku, menantumu kau bersikap sebaliknya."

************ ********* ********* ********* ********* ********* *********

********* ********* ********* ******

Setelah ku buka laptop,ku baca curhatan istriku

Ayah,,mengapa keluargamu sangat membenciku

Aku dihina oleh mereka ayah.

Mengapa mereka bisa baik terhadapku pada saat ada dirimu ?

Pernah suatu ketika, aku bertemu Dian di jalan, aku menegornya karena dia adik iparku tapi aku disambut denagn wajah ketidak sukaannya.. Sangat terlihat Ayah.

Tapi ketika engaku bersamaku, Dian sangat baik, sangat manis dan ia memanggilku dengan panggilan yang sangat menghormatiku. Mengapa seperti itu

ayah.

Aku tak bisa berbicara ttg ini padamu, karen aku tahu kamu pasti membela adikmu, tak ada gunanya Yah.

Aku diusir dari rumah sakit.

Aku tak boleh merawat suamiku.

Aku cemburu paad Desi yang sangat akrab dengan mertuaku

Tiap hari ia datang ke rumah sakit bersama mertuaku

Aku sangat marah....

Jika aku membicarakn hal ini pada suamiku, ia akan pasti membela Desi dan ibunya.

Aku tak mau sakit hati lagi.

Ya Allah kuatkan aku,,maafkan aku

Engkau Maha Adil.

Berilah keadilan ini padaku Ya Allah

Ayah sudah berubah, ayah sudah tak sayang lagi pada ku.

Aku berusaha untuk mandiri ayah, aku tak akan bermanja - manja lagi padamu.

Aku kuat ayah dalam kesakitan ini.

Lihatlah ayah, aku kuat walaupun penyakit kanker ini terus menyerangku..

Aku bisa melakukan ini semua sendiri ayah.

Besok suamiku akan menikah dengan perempuan itu

Perempuan yang aku benci, yang aku cemburui

Tapi aku tak boleh egois, ini untuk kebahagian keluarga suamiku

Aku harus sadar diri

Ayah,,sebenarnya aku tak mau diduakan olehmu

Mengapa harus Desi yang menjadi sahabatku ?

Ayah aku masih tak rela

Tapi aku harus ikhlas menerimanya

Pagi nanti suamiku melangsungkan pernikahan keduanya

Semoga saja aku masih punya waktu untuk melihatnya tersenyum untukku

Aku ingin sekali merasakan kasih sayangnya yang terakhir

Sebelum ajal ini menjemputku

Ayah...aku kangen ayah

Dan kini aku telah membawamu ke orang tuamu Bun

Aku akan mengunjungimu sebulan sekali bersama Desi ke Pulau Kayu ini

Aku akan selalu membawakanmu bunga mawar yang berwana pink yang mencerminkan keceriaan hatimu yang sakit tertusuk duri.

Bunda tetap cantik, selalu tersenyum disaat tidur.

Bunda akan selalu hidup dihati ayah.

Bunda... Desi tak sepertimu, yang tidak pernah marah...

Desi sangat berbeda denganmu, ia tak pernah membersihkan telingaku, rambutku tak pernah di creambathnya, kakiku pun tak pernah dicucinya.

Ayah menyesal telah menelantarkanmu selama 2 tahun, kamu sakit pun aku tak perduli, dalam kesendirianmu. ...

Seandainya Ayah tak menelantarkan Bunda, mungkin ayah masih bisa tidur dengan belaian tangan Bunda yang halus.

Sekarang Ayah sadar, bahwa ayah sangat membutuhkan bunda..

Bunda,,kamu wanita yang paling tegar yang pernah kutemui.

Aku menyesal telah asik dalam keegoanku..

Bunda maafkan aku. Bunda tidur tetap manis. Senyum manjamu terlihat ditidurmu yang panjang.

Maafkan aku , tak bisa bersikap adil dan membahagiakan mu, aku selalu mengiyakan apa kata ibuku, karena aku takut menjadi anak durhaka. Maafkan aku ketika kau di fitnah oleh keluargaku, aku percaya begitu saja.

Apakah Bunda akan mendapat pengganti ayah di surga sana ?

Apakah Bunda tetap menanti ayah disana ? Tetap setia di alam sana ?

Tunggulah Ayah disana Bunda......

Bisakan ? Seperti Bunda menunggu ayah di sini...... Aku mohon.....


~THE END~

Thursday, May 13, 2010

AKU dapat AWARD!!!


AWARD nie diterima daripada
mybizsantaishop.blogspot.com/

TERIMA KASIH BANYAK pada BIZ SANTAI atas award yang diberikan. Aku nak beri AWARD ni pulak pada :-

MEREKA YANG SUDI SINGGAH DI BLOG

"RETORIKA DALAM DIALEKTIKA"

INI

Apabila dah ambil nanti,anda dikehendaki :

  1. Buat 1 Entry tentang Award ini (Copy badge "BEAUTIFUL BLOGGER AWARD" untuk letakkan diblog anda).
  2. Letak link pemberi award pada entry tersebut sebagai ucapan terima kasih.
  3. Senaraikan pula 10-15 blogger lain sebagai penerima Award dari anda.

Sunday, May 2, 2010

Filem baru lagi "LAGENDA BUDAK SETAN"

Beberapa hari lepas pergi 1B nak nonton cerita Iron Man 2. Tapi dah fullhouse la pulak. Tapi tetiba terlihat iklan kat area cinema tu LAGENDA BUDAK SETAN. Terus minda aku loading sekejap. Nie bukan novel Ahadiat Akasyah yg dulu tu ka?

Bila dah tengok betul-betul trailer dia kat Youtube, memang pun. Perghhh..best..barisan pelakon pun mantap. Lisa Surihani, Farid Kamil, Que Haidar, Siti Fazurina etc. Semua memang mantaplah. Akan release 3 Jun nie. Lama juga kan. Harap-harap aku ada di KK ketika itu. Sebab nak harap panggung kat Tawau, tunggu berhabuk filem baru nak release. ^_^

Apa-apa hal layan trailer ja dulu ya. Ni pun best juga...

Tuesday, April 27, 2010

ADINDA buat KEKANDA

Aku sangat suka lagu nie. Nice and catchy. First dengar memang dah fall in LOVE...
Mesti best kalau ada someone yang dedicate dis song for us kan. Terharu lagi lah rasa jiwa bergolak indah. Cewah...jiwangsss la pulak ^_*

Apapun, memang aku minat gila kat suara Lah Ahmad nie sejak dia kat VE lagi. Jom layan sikit lagu nie.


Malam pertama sangat sempurna
Duhai adinda sungguh jelita
Selama ini hanya kau yang kutunggu

Bukannya rahsia di antara kita
Semakin membara jiwa gelora
Selama ini hanya kau di hatiku

Tak mudah kumelupakanmu
Hanya engkau yang kuperlu
Bayang-bayangmu masih menghantuiku
Apa saja yang kau mahu

(Chorus)
Semua untukmu oh adindaku
Dengarlah rayuan di hatiku
Sesungguhnya aku mencintaimu
Selalu di hatiku memanggil namamu
Oh adindaku oh adindaku
Semua kerana, kerna kamu

Engkaulah permata hatiku
Suluh menyinar hidupku
Yang selalu menerangi hari gelapku

Nantikan dinda yang satu
Tak akan pernah ku jemu
Semakin hari semakin ku rindu

Tak mudah kumelupakanmu
Hanya engkau yang kuperlu
Bayang-bayangmu masih menghantuiku
Kamu selalu dihatiku
Semua yang kau mahu

(Chorus)

Walau berjauhan
Suaramu mengakhiri penantian
Tabah mengharungi cinta
Semua dugaan Maha Esa

(Chorus)


Saturday, April 24, 2010

Bila dah nakal sangat, akibatnya....

Suatu petang 23 April 2010 tu, aku dan kengkawan (Lina,Sia dan Sue) dengan penuh ketegaran pergilah ke belakang blok A tu. Membawa perasaan kepingin nak makan mangga. Sebab apa tau, mangga kat sana tak masam.Makan macam keropok ja. So, taklah perlu kecur liur setiap
kali gigitan pertama hingga terakhir.Promote nie.

-Ni la hasilnya yang tak seberapa-

Bila dah geram sangat tengok mangga yang besar dan debab kat atas tu, rasa nak juga capai walaupun galah tak sepanjang mana. Try panjat pula.Tapi tak dapat.Bila nak turun pokok tu, kaki pula buat hal.Ingatkan landing kat tanah tapi terasa keras.Rupanya ada satu besi tegak berdiri ja kat situ.Perghhhh..sakit tu sakit juga la.Tapi tak terasa sangat.

Bila dah balik bilik dan nak pergi ambil wuduk Solat Maghrib, kaki tetiba rasa susah nak jalan. Belek-belek sikit telapak kaki kiri, "Eh..kaki macam nak bengkak ni. Kejap lagi lebam la".

Pastu cuak la. Sampai jalan pun terhenjut-henjut mengalahkan Si Capik. Post status baru kat Digsby."Sila ucapkan takziah pada saya yang mengalami kaki lebam".

Dan dengan baik hatinya kawan ku si Lina a.k.a Cik Bedah nie post kat Facebook dia.Patutlah semua kawan tau dan care pasal aku. Siti bagi 3 jenis ubat (Cap Kaki Tiga, Minyak Gamat dan Tiger Balm) dan Anis pun sama.Bagi Krim But-But keluaran HPA. Terima kasih kawan-kawan. Malangnya, kulit di telapak kaki sangatlah keras sehingga tak mampu rasa kepedasan krim tu. Alahai nasib.

-Terima kasih kawan-kawan-

Bila SMS kat kawan mengadu, siap kena marah lagi. "Nak panjat pokok mangga tu apasal? Ngengada". Kan dah kena.Mesej yang sorang pun sama. "Tu lah. Tak pandai diam"....T_T

Apapun, ni kita pengalaman kaki lebam la nie .Sekarang ni (24 April 2010,3.48pm) barulah terasa sakitnya dan kesan lebam yang warna biru tu dah kelihatan. Lepas ni tak dapatlah jalan macam normal person lagi dah. Kena terhenjut-henjut juga. T_T
-Hasil daripada kenakalan itu-

Ok la. Entri pasal nakak nie dah habis. Bai.

Aku nak g tengok wayang!!!


Aku teringin sangat nak tengok cerita nie. Maklumlah, pelakon pun cun-cun. Paling suka ada Kak Amy Mastura...dan Orang pertama yang mula memperkenalkan aku dengan cerita ni adalah Yan a.k.a Toi Kirmizie. Dia kenalkan dengan lagu A.P.I-Pelita.Sejak kawan dengan Yan nie, banyak lagu yang ku tahu adalah daripada Indie Band. Nice la Yan...^_^

Bila nak abis exam nie??? Nak tengok movie....T_T

Friday, April 23, 2010

Siapa pemilik CINTA ku?

Seringkali kita mengungkapkan kata CINTA. Namun apakah maksud tersirat di sebalik perkataan C.I.N.T.A itu sendiri. Menurut bahasa, perkataan al-hubb atau al-hibb bererti cinta dan kasih sayang. Tahabba ilaihi ertinya dia mencintainya. Habiib bermakna kecintaan atau yang dicintai. Jama'hubb atau hibb ialah habaab,habbaan,habuub dan hababah. Manakala menurut menurut istilah pula, CINTA merupakan kecenderungan atau ikatan hati yang berlaku antara kedua-dua belah pihak yang mencintai.

Pesanan daripadanya mengenai pemilik CINTA ku selepas ALLAH & RASUL adalah :-

  • BUAT ADIK-ADIK REMAJA yang baru mengenali CINTA, ketahuilah bingkisan ini ingin membenihkan sebuah impian padamu agar memelihara kesucian cinta yang kerap teruji di alam remaja, dengarilah pesananku, cintailah ALLAH nescaya cinta pasangan soleh turut dimiliki.
  • BUAT BAKAL-BAKAL PENGANTIN BARU, ketahuilah bingkisan ini ingin memberikan gambaran kepadamu tentang hari-hari awal pernikahan supaya kau lebih bersedia membuat persiapan.
  • BUAT PENGANTIN BARU, ketahuilah bingkisan ini ingin membuktikan padamu bahawa kebahagiaan itu bermula apabila kau menjaga keberkatan pertunanganmu.
  • BUAT PARA SUAMI, ketahuilah bahawa bingkisan ini menyingkap tip untuk memenangi hati isteri mu.
  • BUAT PARA ISTERI, ketahuilah bingkisan ini akan memotivasikan suamimu untuk lebih kreatif dalam membahagiakanmu dan mencuit kebijaksanaanmu untuk membahagiakannya.
  • BUAT IBUBAPA, ketahuilah bingkisan ini berguna untuk menyemarakkan cintamu pada alam rumah tangga dan berguna untuk anak-anakmu membina paradigma baru agar tak tertipu mengejar cinta sebelum kahwin.

Sangat indah bingkisan ini sehinggakan aku juga tertanya-tanya. Siapakah bakal menjadi pemilik CINTA ku selepas ALLAH dan RASUL. Makin ku singkap bingkisan ini makin daif rasanya diri ini. Makin terfikir layakkah aku menerima Adam Soleh yang sudi menjadikan aku sebagai tulang rusuk kirinya. Sedangkan aku tidak mempunyai apa-apa kriteria yang boleh dibanggakan buat masa ini. Seharusnya aku memikirkan dahulu tentang diri ku yang banyak perlukan penambahbaikan sebelum ingin mendapatkan insan soleh itu.

Aku berharap dengan kehadiran bingkisan ini sebagai hadiah daripada sahabatku, Nurhidayah Muksin sempena ulang tahun kelahiran ku yang ke-23 ini mampu membimbing aku ke arah yang lebih diredhai oleh-NYA seterusnya mendapatkan pemilik CINTA ku mengikut ciri-ciri yang di impikan iaitu paling utama dari segi agamanya.INSYAALLAH...^_*

Inilah dia bingkisan yang berbentuk panduan membina mahligai kasih idaman melalui inspirasi kisah motivasi yang ku katakan itu. Hasil penulisan Fatimah Syarha Mohd Noordin kini menjadi panduan bagi ku untuk memperbaiki diri sekaligus mencari pemilik CINTA ku kini.


Thursday, April 22, 2010

EXAM MODE

Patutnya entri ni dah lama kena post. Tapi belum ada idea nak tulis apa lagi. Busy sangat dengan proses penghafalan isi-isi penting untuk subjek Komputer dan Multimedia subjek Dr.Tan Choon Keong yang memerlukan kefahaman serta exam berbentuk esei. Wei...aku la orang paling ngetop time kelas. Masuk kelas di minit-minit terakhir dan tak tumpu perhatian. Sebab hari Selasa aku ada 2 kelas bertindih. Bila nak exam baru cuak berabis. Nasib baik ada geng yang saling menyokong. Huhu..terharu T_T

Aku kena mengambil sebanyak 8 subjek ni. Bapak punya banyak kan.Padan muka dulu tak mau ambil banyak-banyak. Sekarang baru nak tensi sendiri. Orang dengan final year ni dah boleh rilex dan cool. Tapi aku masih bergelumang dengan subjek budak-budak ke subjek mama budak. ^_^

Exam aku start paling awal antara kawan-kawan lain. JADUAL EXAM ku ada di sini.

Dan disebabkan dengan minggu exam ini juga la aku dinasihatkan oleh kawan baik, Yan atau kat Facebook nama dia Toi Kirmizie supaya tak buka Facebook sepanjang exam mode ni. Aku dengan semangat jiwa yang membara telah membuat satu wallpaper untuk sentiasa mengingati janji ku kepadanya. Bagus juga ada kawan yang saling mengingati nie. At least aku tidak menghabiskan masa di Facebook sahaja.Thanks Yan. Love You Friend!! ^_*

Semangat membara untuk tidak buka FB sepanjang minggu exam.
Siap buat wallpaper ya. Yan..sila berbangga dengan pencapaian saya *Bangga diri =)*

So...jom hidupkan EXAM MODE ni!

Wednesday, April 21, 2010

Rumah Kelkatu

Mendampingi cahaya
Sesuatu yang amat dirindui
Selama mana kelam
Tak jua diketahui di mana pelabuhan persinggahan
Istirehat seketika
Sementara menghidu warna cahaya datang lagi

Adakalanya kau berkejaran sesama sendiri
Menerpa sesuatu
Yang dijangka berharga

Melangkahi sempadan bunyi
Merempuh deru hujan
Menyedut ozon hitam

Siang...
Kau memasuki busut
Bersuluk sebagai rumah zikirmu
Di samping merancang hari depan
Semoga rumah kelkatu
Kelip bersinar
Tanpa menyedut butiran haba
Di lampu jalan

-Supian Hanuman Khan,2001-

Kelkatu